רפואה פונקציונלית היא גישה חדשנית המאפשרת לנו לנתח להבין ולטפל במיגוון המחלות והתחלואים אותם אנחנו פוגשים ברפואה קהילתית. גישה זו מבוססת על מספר עקרונות חשובים.
עקרון ראשון ברפואה פונקציונלית
פענוח המצב הקליני תוך שימת דגש על הגורמים והשורשים של המחלה לעומת הגישה המסורתית המבוססת על מציאת השם של המחלה (הדיאגנוזה). מתן שם למחלה בעצם אוסף את כלל החולים המתויגים עם שם זה לקבוצה אחידה אחת. לדוגמא כל הסוכרתיים לוקים בסוכרת ולכן כולם יקבלו אותו טיפול, כל החולים במחלת לב איסכמית יקבלו את אותו טיפול כי יש להם אותה אבחנה. במציאות, אבל, קבוצת החולים היא מגוונת מאד ולמעשה לכל מטופל יש סיבות וגורמים שונים המתבטאים על פני השטח בסוכר גבוה למשל או בחסימה של כלי דם. הרפואה הפונקציונלית למעשה מכירה בשונות הבין אישית המתבטאת במערך גנים שונה ובסביבה שונה אצל כל מטופל. ולכן הניסיון הוא להבין כל מטופל באופן אישי כלומר רפואה מותאמת אישית טהורה. הטיפול , עקב כך גם הוא יהיה אישי לחלוטין ויתייחס לחיים הספציפיים של המטופל על כל מורכבותם.
עקרון שני ברפואה פונקציונלית
כדי לפענח את הגורמים הספציפיים לכל מטופל הרופא הפונקציונלי רוכש ידע מעמיק ביותר ועדכני ביותר בשטחי המדע הנוגעים לבריאות- ידע מעמיק בביולוגיה מולקולרית, בגנטיקה, בטוקסיקולוגיה, ברפואה סביבתית , בבדיקות המעבדה החדישות ביותר וכמובן ידע בפסיכולוגיה,סוציולוגיה ואנטרופולוגיה ועוד. הגישה הרפואית העכשווית היא פשוטה ומכנית -יש מחלה ולמחלה יש תרופה. גישה זאת פעמים רבות היא ברוטלית ממש ומביאה לתרופות רעילות וניתוחים קשים. המדע העכשווי לעומת זאת מלמד אותנו שהחיים בנויים מרשתות מורכבות בתוכנו וסביבנו. רשתות ביוכימיות ואלקטרומגנטיות בונות אותנו ומהדהדות עם הרשתות האקולוגיות של סביבתנו. איזון רשתי ומערכתי דורש עבודה עדינה ומדויקת ותומכת.
העקרון השלישי
ידע המדעי הנרחב משמש בסיס למודל המטריקס. המטריקס הוא מודל המנתח את מצב האדם דרך שימוש במערכות פונקציונליות ויחסי הגומלין שלהן ומבוסס על ראיה מערכתית נרחבת (SYSTEM BIOLOGY). ההתבססות של הרפואה המסורתית לעומת זאת היא על אברים המחולקים להתמחויות שונות- קרדיולוגיה , עור, עיניים וכו’. הרפואה הפונקציונלית כאמור מתבססת על 8 מערכות שלכל מערכת יש תפקוד מסוים ( פונקציה ומכאן השם רפואה פונקציונלית)- מערכת ההגנה והתיקון (הנקראת גם מערכת החיסון ) , מערכת הספיגה וההפרשה, מערכת הניקוי (דיטוקס) , מערכת הפקת האנרגיה, מערכת התקשורת (הורמונים ומתווכים ביוכימיים שונים) מערכת ההובלה (לב כלי דם,לימפה), מערכת המבנה, מערכת הבקרה המרכזית. (ראה מודל המטריקס).
העקרון הרביעי
הטיפול במצבים קליניים שונים הוא מבוסס מחקרית אך משתמש פחות בתרופות אלופטיות ויותר באסטרטגיות טיפול נרחבות המבוססות על שינויים באורח החיים עם דגש על רפואה תזונתית, צמחי מרפא, תוספי מזון, מניפולציות גופניות ( כמו כירופרקטיקה), טיפולים מגוונים בסטרס לצד שימוש כשצריך בתרופות כימיות. למעשה הרפואה הפונקציונלית מאגדת בתוכה ומקבלת את רוב שיטות הטיפול האלטרנטיבי לצד הטיפול הרפואי הסטנדרטי. דגש רב מושם על טיפול עדין עם כמה שפחות תופעות לוואי. טיפול בגורמים הוא טיפול מעמיק ובדרך כלל יביא לריפוי בעוד טיפול תרופתי סטנדרטי בד”כ יהיה טיפול סימפטומטי ולא יביא לריפוי אלא להפיכת המחלה לכרונית.
העקרון החמישי
המטופל הוא חלק קריטי במשוואה ולכן הרפואה הפונקציונלית גורסת שיש להעצים אותו ולשתף אותו באופן מוחלט בתהליך הריפוי. חלק מהטיפול יכלול תמיד מרכיב של הסבר לימוד וחינוך המטופל כדי שיבין את הגורמים והדרייברים של מצבו. ההתייחסות למטופל תהיה תמיד הוליסטית ולא התיחסות של אבר שהגיע לרופא מוקף בגוף ובחיים אישיים לא רלוונטיים לטיפול.
העקרון השישי
הרופא הפונקציונלי משמש בעצמו כמודל לחיקוי למטופלים. מאחר שהרפואה הפונקציונלית עוסקת בצורה הכי רחבה כיום בשינויים באורח החיים. על הרופא לגלם בעצמו ומתוך עצמו שינויים אלו. הרופא הפונקציונלי בד”כ אוכל בדיוק כפי שהוא ממליץ למטופליו עוסק בפעילות גופנית נמרצת בדיוק כפי שהוא ממליץ למטופליו נמנע ככל האפשר מרעילות סביבתית נוטל צמחי מרפא ותוספות מזון בעצמו ומשתדל להקרין בריאות באופן מקסימלי.
באתר זה תוכלו למצוא מאמרים ומקורות המסבירים את גישת הרפואה הפונקציונלית במצבים קליניים שונים וכיצד להשתמש בדרך ראיה ייחודית זו למניעת מחלות ולבריאות מייטבית.